Ze Slaného odjíždíme bez bodu

02.11.2015 09:57

SK Slaný „B“ - FK Žižice 3:0 (2:0)                                

110 diváků

Branky: 23. Peška, 44. Peška, 60. Zíma

Rozhodčí: Svoboda – Říha, Stádník

FK Žižice – Švéda – Richtr, Hořánek, Koten T., Rambousek – Eichler, Valer, Klempt R., Hrdlička – Koten P. (71. Jandus), Kratochvíl (46. Klíma)


     Neděle 1.11.2015, 11. kolo Okresního přeboru Středočeského kraje. Tým FK Žižice zajíždí na půdu našich sousedů ze Slaného, tedy týmu, se kterým máme nadstandardní vztahy a kde se prakticky všichni navzájem známe. Zajíždíme na nejhezčí stadion, kde můžeme za dlouhé roky hrát – na stadion, který svou rozlohou a zázemím může hostit druhou nejvyšší soutěž v ČR a na kterém se pravidelně konají mládežnické mezistátní utkání. Na fotbal v tomto ročním období je ideální počasí se zrovna probíhajícím babím létem, otevřený stánek s občerstvením, perfektně připravený hrací povrch, kvalitní soupeř, spousta diváků kolem plochy – jinými slovy, kvůli takovýmto zápasům bychom my, hráči ze žižického stadionku, měli fotbal hrát, protože lepší nebo alespoň srovnatelné podmínky pro uspořádání utkání nalezneme málokde. O to překvapivější je, že k odehrání utkání je nutné hráče přemlouvat a sahat do rezerv, které přeci jen nejsou bezedné. Obrovský dík tedy patří partě statečných, kteří sebrali „koule“ a postavili se do první řady proti protivníkovi, který nasadil prakticky to nejlepší, co mohl a chtěl žižické borce rozprášit a zadupat do země.
     Než přijdu k samotnému hodnocení zápasu, dovolte mi trochu statistiky:

1.     Krakeš, Kejmar, Klempt P., Hrníčko, Luka, Podrázký – hráči, kteří kvůli zranění nebo kartám nemohli nastoupit k zápasu

2.     Krakeš, Valer, Hrdlička, Klempt R., Klempt P., Rambousek, Eichler, Koten, Kratochvíl, trenér Matouch – hráči FKŽ, kteří prošli SK Slaný (pokud jsem na někoho zapomněl, omlouvám se)

3.     Dlouhý, Matoušek, Žahour, Čablík, Pospíšil, Zíma, Nykl, Kozák – hráči včerejší základní sestavy SK Slaný, kteří působí, nebo v nedávné době nastupovali za „A“ SKS.

 

     V utkání i vzhledem k rozpoložení sestav hrálo prim SK Slaný, které výborně kombinovalo na naší polovině hřiště a čím dál tím více si začalo připravovat palebné pozice. Naštěstí se jednalo o střely z větší vzdálenosti. Paradoxně tedy skóre mohl otevřít náš Petr Hugo Koten, kterého dobrým zákrokem vychytal Dlouhý. To bylo z naší strany v prvním poločase dopředu prakticky všechno. Z trvalého tlaku se po několika zahozených gólových šancích prosadil z dorážky Peška. Ještě větší škoda je druhé branky, kterou dal v poslední minutě prvního poločasu po pěkné akci Zímy opět Peška. Druhý poločas začal tak, jak vypadal ten první. Slaný mělo balon pod kontrolou a my se snažili podnikat alespoň trochu nebezpečné úniky. Za faul na Pešku pak rozhodčí Svoboda nařídil pokutový kop, který Matoušek kopl prakticky nejhůře, jak mohl a Švéda jeho špatně umístěný projektil vytěsnil. O chvíli později to ovšem přeci jen bylo 3:0. Po závaru v našem vápně dokázal Zíma přeskočit naše obránce a usměrnit tak míč do prázdné svatyně. Pod dojmem vedení pak Slaný nechávalo volná místečka ve svém obranném postavení a Žižice přeci jen hrozili. Petr Koten umístil svou hlavičku nad břevno domácí branky a obě Hrdličkovi střely dokázal Dlouhý zneškodnit. A jelikož Slaný nedokázal své velké možnosti proměnit, skóre zápasu se již neměnilo.

     Již před utkáním bylo vidět, jaký má SKS k zápasu respekt a že si nemůže dovolit další ostudu, jako před čtrnácti dny v utkání s beznadějně posledním Vraným. Ke střetnutí tedy nastoupil v opravdu silné sestavě a zápas vyhrál naprosto zaslouženě. Na druhou stanu musím ovšem konstatovat, že pokud by hostující tým nastoupil v plném složení, utkání by bylo velmi zajímavé a to z několika důvodů. Ten první je opravdu žalostná koncovka domácích, kteří z velkého množství brankových příležitostí dokázali vstřelit pouze tři branky a druhý je obranná fáze, kde i při malém tlaku na obránce dokázali kupit velké chyby. Když srovnáme toto utkání například s utkáním v Hostouni, tak rezerva Hostouně podala daleko kompaktnější výkon.
     Na střetnutí lze najít i pozitivní stránky věci. Tou první je fakt, že jsme dokázali vystřelit vícekrát na branku soupeře, než včera Sparta v prestižním duelu v Plzni J Druhou je fakt, že když zkrátka hoří, klub má v záloze srdcaře, kteří navzdory pracovnímu nebo zdravotnímu vytížení dokážou pomoci a podat kvalitní výkon, tak jako například včera bratři Kotenové (v jejich věku obdivuhodné a vzor pro mladší kolegy) nebo Ondra Richtr. I vzhledem k tomu se ukazuje, že je třeba kvalitně a kvalitativně doplnit kádr, abychom i z tohoto pohledu byli konkurenceschopnější a na zápasy nahecovanější.
     Tuto porážku musíme nyní hodit za hlavu a soustředit se na důležitý zápas příští týden, v němž hostíme Klobuky. Vzhledem k obrovské vyrovnanosti tabulky, kde ztrácíme tři body na pátý celek soutěže a tři body nás dělí od sestupových vod, je každý duel doma nesmírně důležitý. Po utkání nás čeká rozlučka, tudíž je nutné vše na ni připravit. Koná se tedy brigáda, která je od 9:00hod, sraz v kabinách!

J.H. 

Zpět

Vyhledávání

© 2015 Všechna práva vyhrazena.